Billig semester 

semester bild

Längtar du efter semestern men har en snål budget att röra dig med, eller vill du njuta av en spännande resa utan att spendera massa pengar? Då har du hamnat helt rätt! 

Med lite kreativitet och smart planering kan du nämligen få ut det mesta av din semester, utan att kostnaderna springer iväg. På den här sidan har vi samlat våra absolut bästa tips för en billig semester, oavsett om du semestrar i Sverige eller vill resa utomlands. 

Flexibla datum 

Det första och kanske absolut största tipset för en billig semester är att vara flexibel. Om du har möjlighet att vara flexibel när det gäller datum kan du ofta dra nytta av lägre priser på allt från flyg och boende till aktiviteter. Genom att planera att resa under lågsäsong och undvika stora helger, högtider och skollov kan priserna bli betydligt lägre. 

Det är även smart att antingen boka din semester väldigt långt innan, eller väldigt nära inpå den tid du vill åka. Det är ofta billigast med både hotell och flygbiljetter om du antingen bokar långt i förväg eller i sista minuten. 

Välj rätt destination att resa till 

För en billig semester är det även viktigt att välja rätt destination. Först och främst är det ofta fördelaktigt att vara flexibel med destinationer. Ofta finns det billigare resor till städer och länder som är mindre populära. Våga vidga vyerna! 

Det finns flera budgetvänliga länder att resa till som kan bjuda på lika härliga upplevelser som de klassiska turistmålen. Om du vill semestra inom Europa kan länder som Nordmakedonien, Turkiet, Bulgarien och Serbien kan ofta vara billigare alternativ än exempelvis Grekland och Spanien. 

I Asien finns det också flera budgetvänliga länder där mat, shopping och de generella levnadskostnaderna är lägre, som till exempel Thailand och Indien. I Afrika finns Egypten som också är känt för låga levnadskostnader. 

Skippa flyget och håll dig i närheten 

För att kunna spara pengar och minska resekostnaderna kan det vara värt att se över möjligheten att semestra i Sverige, eller andra närliggande länder med bil eller tåg. Ofta kan flygbiljetter bli väldigt dyra och genom att välja andra färdmedel kan slutsumman på semestern bli billigare. 

Fokusera på ett prisvänligt boende 

En stor kostnad på en semester är vanligtvis boende. För en billig semester är det därför smart att välja ett prisvänligt alternativ. Ofta är hotell det dyraste alternativet medan vandrarhem, stuguthyrning, camping och airbnb kan innebära en lägre kostnad. 

Det finns även grupper på internet där man kan ta del av hus och lägenhetsbyte, där man helt enkelt byter boende med någon i en annan stad, eller ett annat land. Ofta helst utan kostnad. 

Använd kollektivtrafiken 

Ett av de mest kostnadseffektiva sätten att ta sig runt i en stad är ofta kollektivtrafiken. Ett bra tips för en billig semester är därför att skippa dyra taxiresor och istället satsa på kollektivtrafiken för att ta dig runt. 

Många städer har ordentliga buss- och tågsystem som gör det smidigt att ta sig runt, utan att det kostar mycket. Det är även ett utmärkt sätt att se ännu mer av staden!  

Ett annat bra alternativ kan vara att promenera runt eller hyra cyklar. I vissa städer kan man dessutom hyra el-sparkcyklar vilket ofta kostar en mindre summa men kan ta dig långt. 

Leta efter gratis aktiviteter

En billig semester bör inte betyda en tråkig semester, utan det finns många aktiviteter som är gratis. Många städer har gratis inträde till vissa museer eller historiska platser, och  kan till exempel erbjuda guidade turer utan kostnad. 

Genom att söka upp gratis sevärdheter kan du se och uppleva massvis med saker, utan att behöva betala massa pengar. Det kan även vara smart att undersöka lokala evenemang som  marknader, gratis konserter eller andra aktiviteter som erbjuds i en stad. 

Många utomhusaktiviteter är dessutom gratis, som att ha picnic, bada, vandra eller cykla. 

Laga egen mat och utforska lokala matmarknader 

Ett annat sätt att kunna njuta av en billig semester är att dra ner på matkostnaderna. Detta kan du enkelt göra genom att laga egen mat, om du till exempel har hyrt en stuga eller bor i ett airbnb med tillgång till kök. 

Ett annat alternativ är att utforska matmarknader och gatustånd i staden som du besöker. Detta är ofta både billigare än att äta på restaurang och kan ge en mer autentisk upplevelse. 

Gör en budget och håll dig till den 

Ett sista bra tips för en billig semester är att sätta en tydlig budget och sedan hålla dig till den. Se till att din budget är realistisk och inkluderar alla tänkbara kostnader som boende, resor, mat, aktiviteter och andra utgifter.

Med en ordentlig budget kan du njuta av din semester, utan att oroa dig för att pengarna inte ska räcka till. Det är även smart att dagligen hålla koll på sina utgifter genom att notera vad man spenderar. På så vis kan du justera framtida kostnader om kostnaderna skulle springa iväg en dag.